Monday, August 8, 2011

Mis on konto?

Igapäevaste tehingute kajastamiseks kasutatakse raamatupidamises kontosid. Konto on nagu sahtel, kuhu erinevad asjad kokku kogutakse :)

Ühele kontole kogutakse kokku sarnase sisuga tehingud – näiteks kasumiaruandega seotud kontole, mille nimeks on „4321 Rendikulu” kogutakse kokku kõik rendikulud, bilansikontole „1245 Nõuded ostjatele” kõik ostjatelt laekumata arved. Numbrit kasutatakse aruannete koostamiseks programmis, muud tähtsust sel enam ei ole. Kunagi varasematel aegadel kirjutasid raamatupidajad hoolikalt igale algdokumendile ka kasutatud kontod peale, selleks olid spetsiaalsed templid ja puha :) nüüd piisab dokumendile tehingu järjekorranumbri märkimisest.
Kindlat kontoplaani olemas ei ole, iga raamatupidaja arendab välja endale sobiva skeemi või kasutab raamatupidamistarkvaraga kaasa tulnud näidiskontoplaani ja kohendab seda ajapikku endale sobivaks.
 
Kontod jagunevad:
Bilansikontod:
1.      varad
2.      kohustused
3.      omakapital

Kasumiaruande kontod:
4.      tulud
5.      kulud
 
Mugavuse mõttes kasutatakse tihti sellist loogikat, et varade kontode numbrid algavad numbriga 1, kohustuste kontode numbrid algavad numbriga 2 jne.
Varade, kohustuste ja omakapitali kontode lõppjääkidest saame kokku bilansi.
Tulude ja kulude kontode käivetest saame kokku kasumiaruande ja kasumiaruande lõpptulemus läheb bilansi omakapitali reale „perioodi tulem”. Ja bilanss klapib :)

No comments:

Post a Comment