Monday, August 1, 2011

Kuidas oma sääste kasutada?


Kui oled ennast korralikult käsile võtnud, siis leiad ühel päeval, et su pangaarvele on kogunenud ühik säästetud raha. Mida sellega ette võtta, et tulemus kõige kasulikum oleks?

1. Kõige olulisem esimene eesmärk – loo endale rahaline puhver ootamatusteks. Näiteks katkestamisvõimalusega tähtajaline hoius, mõned soovitavad ka mingis ulatuses sularaha väikestes rahatähtedes kodus hoida. Puhvri suurus – 3-6k ulatuses hädavajalikke kohustusi. Seda puhvrit nimetatakse ka „ülemuse p..sse-saatmise tagatiseks” :)

2. Kasuta ära riigi pakutud võimalused – eeskätt teine sammas oma suure riigipoolse lisaga, kel on, sel on, enam valikuvõimalust ei ole; samuti mingil määral kolmanda samba tulumaksusoodustus.

3. Vaata üle oma kindlustuslepingud, kas need on piisavad ja sobivad. Elukindlustus on oluline eeskätt neile, kellel on temast sõltuvaid pereliikmeid. Lapsed, kodused või märkimisväärselt vähemteenivad abikaasad, vanemad. Elukindlustus võib olla koos 3.sambaga, võib olla täiesti eraldi. Oluline, et surmajuhtumi korral makstaks sõltuvatele pereliikmetele välja selline summa raha, mis võimaldaks piisavalt toime tulla – maksta tagasi laenud, aidata lastekasvatamisega toime tulla jne. Samuti võiks olla tehtud õnnetusjuhtumikindlustus, mis võimaldaks hakkama saada vähenenud töövõime korral.

4. Maksa tagasi kõik tarbimislaenud – krediitkaart, järelmaksud, autoliisingud, õppelaen jms, alates kõige kõrgema intressimääraga laenudest. Refinantseerimine väidetavalt ei pidavat hea lahendus olema kuna inimesed kipuvad uued väikelaenud peale võtma. Maksa otsast ära ja uut enam ära võta. Kõik laenumaksetest vabanenud raha läheb järgmise laenu tagasimakseks, mitte tarbimisse. Viimases järjekorras eluasemelaen.

5. Senikaua kuni laenud on maksmata, võib muidugi ära kasutada ka soodsad investeerimisvõimalused – kinnisvara, aktsiad vms. Kui on tõesti soodne juhus, siis tasub selleks võib-olla isegi laenu võtta (võimalikult madala intressiga), aga üldiselt tasuks selles suhtes ikka väga konservatiivne olla.

6. Kui eelnevad punktid on täidetud ja laenud makstud, siis võib hakata uurima aktsiaid ja fonde :)

Autoliising on tarbimislaen, suhteliselt kõrge intressiga ja viletsate tingimustega. Lisaks kuna liisingufirmad suruvad automüüjale peale täiendavad riskid, siis kohesel väljaostmisel saab parema hinna. Uue auto asemel oleks ratsionaalne osta veidi kasutatud auto, ka neid müüakse garantiiga. Tänapäeval vanema keskklassi auto pidamine ei ole väga mõistlik, remondikulud lähevad suureks peale 100th km läbisõitu.

No comments:

Post a Comment