Tuesday, July 26, 2011

Millal on vaja oma põhivara väärtust kontrollida?


Kui ettevõtte bilansis on olulises summas põhivarasid, siis tuleb nende väärtust vahel kontrollida ja vajadusel alla hinnata. Teemaks on see eeskätt siis, kui ettevõtet auditeeritakse ja/või on olulisi pangalaene või teisi investoreid. Kui oled ettevõtte ainuke omanik, sinu põhivaraks bilansis on arvuti ja kirjutuslaud, siis ei maksa selle üle rohkem pead vaevata :)


Mida tuleb testida?
Igal aastal tuleb väärtust testida neil immateriaalsetel varadel, mida ei amortiseerita - firmaväärtus, lõpetamata immateriaalne põhivara ja muu määramata elueaga immateriaalne vara.

Teisi põhivaraobjekte tuleb testida kui on viiteid vara väärtuse langusele (nt sarnaste varade turuväärtus on langenud, üldine majanduskeskkond halvenenud, intressimäärad kasvanud, varade seisund halvenenud, tulud on väiksemad planeeritust, mingeid tegevusi kavatsetakse lõpetada).


Millised on variandid?
Testimiseks leitakse vara kaetav väärtus ehk tegelikult siis õiglane väärtus või kasutusväärtus, üks neist peab olema suurem kui bilansiline maksumus.

Õiglast väärtust ehk turuhinda saab kasutada siis kui siduvas müügilepingus on kokku lepitud vara müügihind, varal on olemas aktiivsel turul turuväärtus või on võimalik leida eeldatav müügihind sõltumatute osapoolte vahelises tehingus, võttes arvesse hiljutisi sarnaseid tehinguid samas tööstusharus. Nt kinnisvara korral saab tellida hindajalt kinnisvarahinnangu, autodel on olemas turuväärtus, aktsiatel on olemas turuväärtus.

Muudel juhtudel tuleb leida matemaatika, exceli ja oskaja inimese abiga kasutusväärtus.
Kasutusväärtuse leidmiseks tuleb prognoosida järgneva viie aasta rahavood, lähtudes õigest kasvumäärast ja need koos lõppväärtusega praegusesse hetke diskonteerida, õige diskontomääraga. Seda paari lausega lahti ei seleta, kui kellelgi on vaja, saan aidata.

Millega võrrelda?
Saadud kasutusväärtust võrreldakse vara väärtusega bilansis: põhivara bilansiline maksumus + seotud nõuded - seotud kohustused.
Kui testitakse firmaväärtust või muul põhjusel ettevõtet kui rahateenivat üksust (või osa ettevõttest), siis:
käibevara (miinus raha) 
+ põhivara (miinus finantsinvesteeringud) 
- kohustused (miinus laenukohustused ja intressivõlad) 
+ firmaväärtus emaettevõtte bilansis x osalusmäär. 
Firmaväärtust ei testita kunagi bilansilises summas, vaid kogu ettevõtet korraga - ettevõte kui rahateeniv üksus.

1 comment:

  1. Tere, daamid ja härrad; Kas vajate kiirlaenu 24-48 tunni jooksul? Kui vastus on jaatav, soovitan teil taotleda laenu Novelty Finance'ist.

    Minu nimi on Davina Claire, ma olen finantsmaakler ja olen ka finantskonsultant. Olen jõudnud tähelepanu sellele, et paljudel inimestel on kõrge intressimäära, ebapiisava tagatise, võla ja sissetuleku suhte, madala krediidiskoori või muude põhjuste tõttu nii raske saada laenu pankadest või muudest finantsasutustest. Soovitan kõigil, kes otsivad laenu, võtta ühendust Novelty Finance'iga, et saada laenu subsideeritud intressimääraga 3%. Tegemist on usaldusväärse laenufirmaga ning nendega saab koostööd teha. Saate nendega ühendust võtta e-posti teel: | noveltyfinances@gmail.com | VÕI saatke lisateabe saamiseks sõnum WhatsAppis numbril +447915601531.

    NOVELTY FINANCE pakub finantseerimislahendusi. Nad pakuvad igasuguseid laenuteenuseid (isiklik laen, ärilaen ja paljud teised). Nad pakuvad paindlikke ja erinevaid laenuvõimalusi, sealhulgas tagatisega ja tagatiseta laene, pikaajalisi ja lühiajalisi laene, mis on kohandatud teie finantsvajadustele.

    Põhjused, miks peaksite laenu saamiseks ühendust võtma Novelty Finance'iga:
    • Mugavus – saate laenu taotleda igal ajal ja igal pool.
    • Kohene juurdepääs teie rahalistele vahenditele pärast kinnitamist.
    • Subsideeritud intressimäär (3% aastas)
    • Paindlikud tagasimaksetingimused
    • Laenu tagasi maksma ei kiirustata, vaid antakse aega laenu tagasimaksmise alustamiseks.
    • Varjatud tasud puuduvad
    • Teid juhendatakse kogu protsessi vältel


    Kuidas kandideerida:
    Laenu taotlemine on kiire ja lihtne!
    Kui olete huvitatud Novelty Finance'i laenu taotlemisest ja vajate laenupakkumise kohta lisateavet, peaksite lisateabe ja suuliste infotundide saamiseks SAATMA E-KIRI aadressile (noveltyfinances@gmail.com) VÕI saatke sõnum WhatsAppis +447915601531. Kehtivad nõuded ja tingimused.

    ReplyDelete