Friday, July 22, 2011

Milleks säästa ja investeerida?


Milleks raha koguda?
1. Vanaduspensionile lisaks. Oletame, töötadki kuni 70a välja, saad seejärel riigi sotsiaalabi ja 2.samba raha kätte, aga vähegi mugavamaks eluks on seda siiski vähe. Võibolla tahaks hoopis Villa Benitasse kolida viimaseks elukümnendiks .. või tahaks endale vähemalt selle valikuvõimaluse jätta :)
2. Eelpensioniks, kui tahaks 10-20a varem töökoormust vähendada või mingi moment päris lõpetada kui tervis viletsaks jääb. Ega hästi ei kujuta küll ennast ette 69a vanusena täiskoormusega töötamas, mingil määral ikka, aga mitte täiskoormusega ega vastutaval töökohal.
3. Reisimiseks
4. Laste ülikoolihariduse finantseerimiseks
5. Laste eluaseme soetamise toetamiseks
6. ... mis kellegi unistuseks on :)

Kui ma seda väikest kokkuvõtet kirjutasin, siis tekitas kerget peapööritust arusaamine, et mul tuleb tõenäoliselt elada veel samapalju kui siiani elatud ja enamus sellest ajast töötada ehk siis ca 2x  veel nii palju kui juba töötatud. Ma olen praegu 38a, töötamist alustasin 21a, 17a töötatud - 32a veel. No ok, natuke vähem kui 2x.

Pensioniiga on naistel praegu 61,5a, aastaks 2016 on fikseeritud piiriks 63a, 2026 - 65a. EL tasandil on välja öeldud, et aastaks 2060 tuleks välja jõuda 70a piirini, siis jääb töötajate ja pensionäride suhe samaks kui praegu.

Ebameeldiv osa on see, et sellega kaobki ära see ahvatlev "aktiivne pensioniiga" ehk 55-70a vanus kus krapsakad noorpensionärid reisivad ja oma hobidega tegelevad. Objektiivselt võib aru saada, et ei ole ratsionaalne tegelikult töövõimelisi inimesi riigi poolt ülal pidada, subjektiivselt ..

Eesti pensionisüsteemist
1. sammas ehk riigipension – arvestamise metoodika on keeruline ja mingil määral sõltuvuses töötasust, samas arvestades, et sisuliselt on tegemist USA sotsiaalabi analoogiga, siis on see tulevikus kõigile praktiliselt sama suur. Praegustel pensionäridel on praktiliselt ainult 1.samba sissetulek.
2.sammas ehk kohustuslik kogumispension –  kohustuslik 1983a ja hiljem sündinutele, vanematele vabatahtlik. Pensioniiga sama mis riigipensionil, enne seda raha kätte ei saa.
3.sammas ehk vabatahtlik kogumispension – tulumaksusoodustusega kogumisvõimalus, tulumaksusoodustus rakendub väljamaksetele alates 55.a. vanusest.

Teadmata põhjusel on levinud inimeste seas väärarusaam, et 2.sammas on tehtud 1.sambale lisaks. Ega ikka ei ole küll, 2.sammas hakkab tulevikus 1.sammast osaliselt lihtsalt asendama, tuues endaga kaasa olulise sõltuvuse saadud töötasust. Kui praegu keskmisepalgaline inimene pensionile jäädes hakkab saama veidi vähem pensioni kui pool tema senisest netopalgast, ehk siis umbes 300 eurot, siis aastaks 2050 on prognooside kohaselt asendusmäär sama, aga pool sellest tuleb riigilt ja teine pool 2.samba fondist. Ehk siis keskmisepalgaline, kes endale mingit vara kogunud ei ole, elab tulevikus täpselt sama kehvalt kui praegused pensionärid. Arvestades, et 2/3 töötajatest on töötasu keskmisest madalam - on nende perspektiivid veelgi nigelamad. 

Kuidas oma pensionipõlve finantseerida?

Finantsalase kirjaoskuse uuringus http://minuraha.ee/public/Finantskirjaoskuse_uuring.pdf uuriti muuhulgas ka seda, kuidas inimesed loodavad oma vanaduspõlve finantseerida.
67% inimestest loodab riigipensionile, 47% teisele sambale, vaid 14% kolmandale sambale.
Hämmastav on see, et 31% loodab laste abile ja 28% töötamise jätkamisele.
Oma täiendavatele finantsinvesteeringutele lootis vaid 2%. Veel hämmastavam!
Ja 10% ei osanud üldse vastata ehk polnud teemale üleüldse soovinud mõtelda..

70a+ on vähesed enam töövõimelised, paljud peavad juba varem loobuma. Meie lastel saab olema niivõrd kõrge maksukoormus niigi, neil on vaja ennast jalule aidata ja oma lapsed üles kasvatada, ei ole loogiline loota nendepoolsele ülalpidamisele. Rääkimata sellest, et päris paljud pensionärid toetavad oma väikesest pensionist hoopiski oma töötuid või raskustesse sattunud lapsi või on lapsed kuskil kaugel Austraalias apelsine korjamas.

4 comments:

  1. Tere! Olen 29-aastane ja võibolla on mul veel vara mõelda pensionipõlvele, aga Teie kirjutist lugedes tekkis mul üks küsimus. Nimelt kui ma saan märksa madalamat palka kui riigi keskmine, siis kas mul on üldse mõtet maksta 2. sambasse raha (kui selle väljamaksed on niivõrd sõltuvuses palgast)? Ehkki võimalik, et ma ei saa sellest ka enam loobuda. (Olen sündinud 1982.) Kas sellise palga puhul oleks mõistlik liituda just 3nda sambaga?

    ReplyDelete
  2. 29 aastasel inimesel on täiesti sobiv aeg pensionipõlvele mõelda, mida varem hakata koguma seda kergem.

    Ma arvaks siiski, et on mõtet 2.sambal. Just seetõttu, et riik omalt poolt juurde maksab .. sinu nimel olevasse fondi(osasse) jõuab 2+4=6% su brutopalgast, netopalk väheneb vaid ca 1,5% võrra. 2% võetakse maha enne tulumaks ja töötuskindlustust.
    Midagi ikka alles jääb, saad vanas põlves leiva peale vorstigi osta kui singiks ei jagu.

    1.sammas jääb tulevikus puhtalt sotsiaalabiks, selle vähenemist ei maksa küll karta.

    3.sammast võib muidugi ka kasutada, aga jällegi arvestades lubatud piirmäärasid. 3.samba peamine boonus on tulumaksuvabastus, ehk siis sissemaksetelt saad 21% tagasi. Lubatud piirmääraks on 15% tulust.

    ReplyDelete
  3. Lisatava 4% võrra on tulevikus väiksem pensioni esimene sammas ja maha tuleb arvestada ka tulevikus saadava pensioniraha halduse kulud.

    ReplyDelete
  4. Tere daamid ja härrad
    Kas vajate hädasti finantslaenu (laenu)?
    Paljud inimesed seisavad silmitsi enneaegsete rahaliste väljakutsetega ja enamik neist ei suuda kõrgete intressimäärade, ebapiisava tagatise, võla ja sissetuleku suhte, madala krediidiskoori või muude põhjuste tõttu oma kohalikest pankadest või muudest finantsasutustest omakapitalilaenu saada.

    Kui teil on vaja kiiret laenu, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole ja saame teid aidata laenu saamisel.
    Pakume igasuguseid laenuteenuseid (isiklik laen, ärilaen, hüpoteeklaen ja paljud teised), pakume nii pikaajalisi kui ka lühiajalisi laene, tagatud ja tagatiseta laene ning lisaks saate laenu võtta kuni 20 miljonit eurot. Minu ettevõte aitab teil laia valiku laenutoodetega saavutada mitmesuguseid eesmärke.

    Lisateavet meie laenupakkumise kohta; siin on meie kontaktandmed.
    Kontakt e-post: novicapfinancialservices@gmail.com
    Kontaktnumber: +31642117819 (WhatsApp)

    Enam pole ooteaegu ega stressirohkeid pangavisiite. Meie teenus on saadaval ööpäevaringselt - saate laenu ja teha tehinguid igal ajal ja igal pool, kus seda vajate.

    ReplyDelete