Sunday, July 24, 2011

Kui palju peaks vara olema, et saaks töötamisest loobuda?


Üks väga hea rusikareegel – eesmärk võiks olla koguda tuluteenivat vara kokku sellises väärtuses, mis on sinu iga-aastastest kulutustest 25 x suurem. Vastavalt siis kas kokkuhoidliku elamise kulutustest või mõnusa elu kulutustest, mis on kahtlemata päris erinevad :) 
Sellises ulatuses (neto!)vara omamine annab tõelise finantssõltumatuse, valikuvabaduse - kas ja millises ulatuses edasi töötada.

Arvesta ka
-         äralangevaid ja lisanduvaid kulutusi,
-         riigipensionit (tänapäevases väärtuses 150 eur/kuu),
-         inflatsiooni – keskmine vähemalt 3%,
-         seda, et saadud tulult tuleb tulumaksu maksta - võiks vast arvestada 20%, tõenäoliselt % on kõrgem, aga mingi osa jääb tulumaksuvabaks ka

Eesmärk oleks mõistlik kord aastas niikuinii üle vaadata, koos investeeringute ülevaatamisega. Seega ei maksa sellele liiga suurt tähtsust esialgu pühendada, peamine, et esialgse suurusjärgu paika saaks.

Seda rusikareeglit saab kasutada ka eelarve kategooriate lõikes – kui palju pead säästma, et ülal pidada autot või maja. 25 x summa on tulnud arvestusest, et tööst loobumisel / pensionilejäämisel tõstad varad ümber nii, et teenib keskmiselt tulu 4% aastas ning selle lisatulu võtad tarbimisse ja sellest elad. Siis jääb põhisumma ise riskide katteks, päris elu viimase aasta-paari suurte kulude katteks ja kui midagi jääbki järgi, siis pärandad lastele.

No comments:

Post a Comment