Monday, September 12, 2011

Mis on reskontrod?


Reskontro on jälle raamatupidajate slängisõna. Absoluutselt iga raamatupidaja teab, misasi on reskontro, samas üheski seaduses ega vist ka õpikus seda sees ei ole.

Õigekeelsussõnaraamat sellist sõna ei tunne, pakkus vaid bridzhiterminit "reskontra" :)

Googeldades siiski EKI kodulehelt leidsin (küll veidi vanamoodsa) selgituse: "Raamatupidamise abiraamat, kuhu märgitakse tehingud kreeditoride ja deebitoridega, on reskontro."

Sisuliselt õige, raamatupidamisprogrammi moodulid vastavad tõesti vanade aegade "abiraamatutele" :)

Reskontrod on raamatupidamisprogrammi analüütilised lisamoodulid, kus kajastatakse ostu- ja müügiarveid ja nende tasumisi/laekumisi, vastavalt nimetatakse neid mooduleid "ostureskontro" ja "müügireskontro".

Ostureskontrost saad vaadata millest koosneb bilansis ühel real olev maksmata arvete jääk, samuti vaadata mida ja kui palju konkreetselt hankijalt ostetud on, jne.

Müügireskontrost saad vaadata, millest koosneb bilansis ühel real olev laekumata arvete jääk, samuti näiteks vaadata, millal on esitatud arvete maksetähtajad, samuti saad uurida konkreetse kliendi makseharjumusi, vaadata mida ja millal talle müüdud on, jne.

Millised aruanded täpselt antud ettevõtte jaoks olemas on, sõltub programmist, seadistustest ja raamatupidaja oskustest aruandeid defineerida. Ja muidugi ka sellest, kas ettevõtte juhil on teema vastu huvi ja oskab raamatupidajalt õigeid küsimusi küsida :)


No comments:

Post a Comment