Wednesday, October 12, 2011

Käsitöö - ettevõtlus või hobi? Kuidas seda maksustatakse?


Kersti hobiks on ehetevalmistamine, laiema müügini ei ole jõudnud, vahel on mõnele tuttavale mõned kõrvarõngad ja käevõrud müünud. Kas see on maksustatav tulu? Millal peaks Kersti end ettevõtjaks vormistama? 

Üllatavalt ebaselge teema. Õnneks on olemas 2009.a. riigikohtu lahend (3-3-1-70-08), mis veidi selgust toob.

1. Üldreegel - kõik saadud kasu vara võõrandamisest on tulumaksuga maksustatav. (TuMS §15 lg 1)
Tulu deklareeritakse eraisiku tuludeklaratsioonis, p.6.3 – Kasu muu vara võõrandamisest.
Kuna maksustatakse kasu, mitte müügihinda, siis müügihinnast saab maha arvata dokumentaalselt tõestatud soetamismaksumuse ja võõrandamisega seotud kulud.
Kingitud või päranduseks saadud asja soetamismaksumus on null. Kui ostudokumente säilinud ei ole, siis soetusmaksumust maha arvata ei saa. Maksustatakse ainult tulumaksuga, sotsiaalmaksu tasuda ei tule.

2. Erand – isiklikus tarbimises olnud vallasasja võõrandamisest saadud tulu ei maksustata. (TuMS §15 lg4 p4)
Kui sõidad neli aastat autoga ja siis müüd selle maha, ei ole saadud tulu maksustatav.
Kui tegid endale käevõru või kampsuni, proovisid ja otsustasid, et see ikkagi ei meeldi ja müüd selle sõbrannale maha, ei ole saadud tulu maksustatav. Seega hetkel Kersti saadud tulult makse maksma ei pea.

3. Ettevõtlus – kui tegevus on regulaarne ja tulu saamise eesmärgiga, siis loetakse seda ettevõtluseks ja maksustatakse tulumaksu ja sotsiaalmaksuga. (TuMS §14 lg1, SMS §2 lg1 p5). Sellisel juhul tuleb end aegsasti FIE-na registreerida või ettevõte asutada. Ettevõtluse korral võib maha arvata rohkem kulusid, kui ainult vara soetusmaksumus, kuid FIE-na registreerimisel lisandub sotsiaalmaksuga maksustamine ja ettevõtte kaudu tegutsemisel põhjalikum raamatupidamine.

Kui Kersti hakkaks oma ehteid juba suuremas koguses internetis või laatadel müüma, siis peaks ta end kas FIE-ks vormistama või asutama endale osaühingu (kõige levinum ettevõtte vorm).

Esimeses punktis toodud võimalust deklareerida juhuslikku tulu vara võõrandamisel saadud kasuna kasutatakse peamiselt kinnisasjade võõrandamise korral, kui tegemist ei ole peamise elukohana.

Teoreetiliselt võiks Kersti vahepealsel etapil oma mõne müüdud kaelakee müügi ka lihtsalt muu vara võõrandamise all deklareerida, praktikas seda vist keegi ei tee. Keeruline nagu tõendada ka, mitu kaelakeed sa täpselt nüüd ikkagi müünud oled ja tõenäosus kontrollimiseks samuti pisike. Küll peab arvestama, et laatadel müümine siiski registreeritakse ja see viitab igatahes ettevõtlusele.

Ei leidnud kuskilt head selgitust, millal läheb hobi üle ettevõtluseks. Lõpuks leidsin ühe blogi kaudu viite ameerika maksuameti leheküljele. Seal on eelduseks mõistagi see, et tulumaksu maksad igal juhul, küsimuseks vaid see, milliseid mahaarvamisi on lubatud teha.

Mõned küsimused, millele jaatavalt vastamine viitab, et tegemist on ettevõtlusega:
-         Kas su tegevusele pühendatud aeg ja pingutus viitavad soovile kasumit teenida?
-         Kas tegevusest saadud tulu on sulle olulisel määral suur?
-         Kas sa oled muutnud oma tegevusviise, eesmärgiga teenida rohkem kasumit?
-         Kas sa oled sarnaselt tegevuselt varem jätkuvalt tulu teeninud?

2 comments:

  1. Suur aitäh! Ma otsisin info selle kohta juba ammu)))

    ReplyDelete
  2. Hooaja komplimendid !! Kas vajate väga madala intressimääraga laenu? Taotlege kohe laenu Spotlight Global Services'is.

    * Kas otsite raha oma ettevõtte loomiseks?
    * Kas otsite laene suurte projektide elluviimiseks?
    * Kas vajate vähem kui 24 tunni jooksul laenu?
    * Kas vajate kiiret laenu erinevatel eesmärkidel?
    * Kas majanduse raskused mõjutavad teid?
    * kas teie pank või mõni muu finantsasutus on teile laenu andmisest keeldunud?

    Kui teie vastus on jaatav, saab minu firma teile abiks olla. Pakume parimaid laenuteenuseid kogu maailmas.

    Pakume teile suurepärast võimalust saada soodsat rahastamist isikliku laenuga kuni 5 miljonit eurot ja ärilaenuga kuni 15 miljonit eurot. Lepingu tingimused on selged ja mõlemad pooled korraldatud. Igakuiseid makseid ja tagasimakseperioode saab kohandada vastavalt teie rahalistele võimalustele. Tänu individuaalsele lähenemisele individuaalsetele vajadustele saavad peaaegu kõik taotlejad laenu.

    Huvitatud isikud või ettevõtted peaksid meile kirjutama:
    E-post: spotlightglobalservices@gmail.com |
    WhatsApp: +4915758108767

    Saate meid hõlpsasti meie veebisaidil vaadata: || https://spotlightglobalfin.wixsite.com/financial ||

    Oleme kirglik finantsilise kaasatuse arvestamise nimel. Meie laenud ja investeerimistooted on loodud selleks, et pakkuda teile mugavust ja väärtust.

    Spotlighti globaalsete finantsteenuste abil saate hüvasti jätta kogu oma finantskriisi ja raskustega, kuna oleme sertifitseeritud, usaldusväärsed, usaldusväärsed, tõhusad, kiired ja dünaamilised

    Soe soov
    Claudia Klein

    ReplyDelete